Talo Haltiatar Pori

Asuntomessut ovat jokakesäinen tapahtuma, joka kokoaa talon ja kodin rakentamisesta kiinnostuneet yhteen. Porissa vuonna 2018 pidettyjen asuntomessujen yksi erikoisimmista kodeista oli Talo Haltiatar. Talon kaikki väliovet WC-tiloja lukuun ottamatta toteutetaan seinän sisään liukuvina tai pinta-asennettuina Liune-välioviratkaisuina. Tamperelaisen arkkitehti Marko Raiskin piirtämä 200-neliöinen talo on rakennettu puusta, teräksestä ja kivestä – hiukkastakaan muovia ei ole hyväksytty rakenteisiin. Lue lisää arkkitehdin näkökulmasta täältä.

- Kun messut sulkevat ovensa, meistä tulee ihan tavallinen naapurusto. Kerrankin tulee muutettua uuteen kotiin niin, että kaikki on listoja ja kukkapuskia myöten kohdallaan, Talo Haltiattaren tuleva isäntä Tuomas Rouhikko kertoo.

Kuuden makuuhuoneen, yhden kodinhoitohuoneen, työstudion ja avarien yhteisten tilojen istuttaminen 200 neliömetriin ei olisi ollut mahdollista ilman liukuvia väliovia. Tuomaksen mukaan Liunen puolesta liputtivat kotimaisuus, hyvä yhteydenpito myyjän puolelta ja kokemus messutalon kaltaisista erityiskohteista.

- Kun lapset aikanaan lentävät pesästä, meille ei jää käteen lukuisia pikkuhuoneita vailla käyttöä, vaan Liunen ovilla saamme muunneltua tiloja tarpeemme mukaan.

Tuomas huomasi, kuinka perinteisillä rakentajilla oli ennakkoluuloja heille vierasta oviratkaisua kohtaan. Yllätys oli kuitenkin melkoinen, kun ovielementit tulivat paikalle valmiiksi koottuina.

Kohteessa käytetyt ovimallimme sileä valkoinen MDF-ovi Taika (D3), ja seinän päälle ripustettava "perinteinen liukuovi" Pinta (D15) sekä lasisena että sileänä valkoisena MDF-ovena.

Aistiesteetön koti on rauhan tyyssija

Yksi uuden kodin suunnittelun ohjenuora oli aistiesteettömyys. Kyseessä on perinteistä esteettömyyskäsitystä ovien leveydestä, kynnysten korkeudesta tai pyörähdysympyröistä laajempi ajattelumaailma, joka ulottuu aistimuksiin: siihen, miltä tila näyttää, kuulostaa ja tuntuu.

Haltiattareen ei esimerkiksi tule kirskuvia tuolinjalkoja, kirkkaita suoria valoja tai kylmiä sävyjä. Aistiesteettömyyteen perehtynyt sisustussuunnittelija Paula Hellberg valitsi Rouhikkojen kotiin valaisimia, materiaaleja ja huonekaluja, jotka luovat rauhallisen ja selkeän kokonaisuuden.

– Neljä lasta, osittain kotoa käsin työskentelevät aikuiset ja perheen harrastukset synnyttävät vauhdikkaan arjen, jossa kaksi astianpesukonetta laulavat taukoamatta. Kotimme pitää olla vastapaino kaikelle tälle, ja toimia paikkana, jossa voimme levähtää ja nauttia ajasta yhdessä, Tuomas hymyilee. Lue lisää aistiesteettömyydestä täältä.