Tampereen Kanavamestarin Liune-oviratkaisut asentuvat osaavissa käsissä

Näsijärven rantamaisemaan nousevan tornitalon asunnot saavat lisäneliöitä seinän sisään liukuvista Liune-ovista. Asennusmenetelmä ja sujuvat toimitukset saavat hyvät pisteet rakennusalan ammattilaisilta.

Näsijärven rannalle rakentuu ripeää tahtia Tampereen omaleimaisin uusi asuinalue Ranta-Tampella. Kaupunginosan ilmettä elävöittää keskelle kortteleita tehty kanava siltoineen. Aivan Tammerkosken suulle rakentuu alueen uusi maamerkki, 14-kerroksinen tornitalo Kanavamestari.

Ranta-Tampellan alueen uudisrakentaminen mahdollistui, kun Valtatie 12:n vilkas ajoneuvoliikenne siirtyi maan alle Rantatunneliin ja upeat järvenrantamaisemat vapautuivat asuinkäyttöön ja kevyelle liikenteelle. Entisen Tampellan tehdasalueen jatkeeksi nousevat asuintalot rakennetaan pääosin täyttömaalle junaradan ja rannan väliin.

Kanavamestari nousee Näsijärven rantaan

Korkeuksiin kohoavan Kanavamestarin kahteen rakennukseen tulee yhteensä 83 asuntoa. Tornitalon ja sen viereen rakennettavan kaksikerroksisen kaupunkipientalon asunnoissa on hyödynnetty oivaltavia tilaratkaisuja. Avaruutta neliöihin on saatu seinän sisään liukuvilla Liune-ovilla.

YIT:n työnjohtaja Oskari Tarvainen tietää, että Kanavamestari ei työolosuhteiltaan ole ihan tavanomainen rakennuskohde.

- Olemme avoimen järvenselän vieressä eli kova tuuli tuntuu rungonpystytysvaiheessa työmaalla muuallakin kuin vain nosturinkuljettajan hytissä. Lisäksi Kanavamestarin työmaa on junaradan ja kanavan välillä, mikä tarkoittaa, että tavarankuljetuksille varattu alue on jouduttu rajaamaan aika pieneksi.

Tarvainen toteaa, että tavarantoimitusten sujuminen oikea-aikaisesti on töiden kannalta ehdottoman tärkeää. Kun Kanavamestarin rungon rakentaminen on edennyt yhdenteentoista kerrokseen, tehdään samaan aikaan alemmissa kerroksissa jo väliseiniä.

- Koko toimitusketjun täytyy toimia saumattomasti ja aikataulut on tarkkaan mietitty. Elementtien toimitukset ovat perjantaisin, koska niiden asennus on maanantaina. Muulloin nosturia tarvitaan runkotöissä. Jos toimitukset viivästyvät, se vaikuttaa koko ketjuun ja työmaan aikatauluun.

Liune-tuotteet toimitetaan tehtaalta kerroskohtaisesti pakattuna

Väliseinätöiden sujumisesta vastaava Tarvainen tuntee Liune-ovet jo entuudestaan.

- Nimi on tuttu opiskeluajoilta ja aikaisemmassa kohteessa olen nähnyt niitä myös asennettavan. Kanavamestariin tulee 43 seinän sisään liukuvaa väliovea, mikä tekee keskimäärin neljä per kerros.

Oviratkaisut toimitetaan työmaalle kahdessa erässä. Ensimmäisessä lähetyksessä tulevat teräsprofiilit. Itse ovet karmeineen toimitetaan vasta myöhemmin, kun sisätyöt alkavat olla viimeistelyvaiheessa. Tarvainen kiittää Aulis Lundellin aikataulussa pysyviä toimituksia ja selkeitä lavamerkintöjä.

- Elementit tulevat tehtaalta valmiiksi kerroskohtaisesti lavoille pakattuna. Niissä näkyy selvästi, mihin kerrokseen lava kuuluu. Täällä työmaalla lavat kuljetetaan nosturin viereen ja siitä ne on helppo siirtää suoraan oikeaan kerrokseen odottamaan asentajaa.


Oskari Tarvainen YIT:ltä kertoo, miten hyvin Liunen toimitukset Tampereen Kanavamestarin työmaalle ovat onnistuneet

Asennus sujuu ammattimieheltä nopeasti

Kanavamestarin väliseinäurakoinnista vastaa PVU - Pirkanmaan Väliseinä Urakointi Oy. Markus Pärssinen löytyy viidennestä kerroksesta väliseinäelementtejä asentamasta.

- Edelliselle korkean talon työmaalle tuli samanlaisia ovia. En enää ole erikseen asennusohjetta kaivannut, vaikka se lähetyksessä mukana onkin.

Pärssinen toistaa Oskari Tarvaisen sanoman. Asentajalle on tärkeintä, että elementit ovat ajallaan ja asennettavissa työmaalla.

- Asentaja ei voi alkaa etsiä rakennusmateriaaleja. Kun tulen kerrokseen, elementit ovat valmiina odottamassa ja pääsen siitä suoraan hommiin. Väliseinien paikat mitataan ja merkataan, jonka jälkeen kiinnitän ylä- ja alakiskot. Sen jälkeen nostan oven paikalleen ja katson oven passilla suoraan. Nopeaa ja helppoa, kun tietää mitä tekee. Rakenne on tukeva ja säästää asukkaalle tilaa.

Markus Pärssinen on omien sanojensa mukaan nähnyt monenlaisia väliseinien ja ovien asennustapoja ja Liune saa häneltä hyvän arvosanan. Voisi kuulemma hyvin ottaa kotiinkin.

Terhi Hakola Aulis Lundellilta päästi tutustumaan Kanavamestarin työmaahan. PVU:n Marko Pärssinen (vas.) ja Oskari Tarvainen YIT:ltä esittelivät Liune-asennusten edistymistä.