Usein kysyttyjä kysymyksiä

Mikä on Liune?

Liune on taskuovi, väliovi, liukuovi, sisäovi, rakkaalla lapsella monta nimeä. Erityisesti Liune on sisärakentamisen moderni tilaratkaisu, joka vastaa tämän päivän asumisen haasteisiin. Rakennettavat asunnot ovat joka vuosi entistä pienempiä ja saamme nyt helposti viihtyvyyttä sekä tilaa asuntoihin ja tiloihin Liunella. Liune on osa väliseinärunkoa ja lisäksi ovi- ja karmitoimitus. Liunella oven koko vapaa kulkuaukko on käytettävissä sillä vain Liunella ovi piiloutuu kokonaan seinän taskuun.

Miten Liune Door eroaa markkinoiden muista ovivalmistajista?

Liunessa on kestävä ja luja rakenne. Elementti on tehtaalla valmiiksi kasattu, ja se on valmistettu kuumasinkitystä rakenneteräksestä. Liune elementti on erityisesti valmistettu kotimaisten standardien mukaan. Se soveltuu alkaen 66 mm seinärunkovahvuuksiin. Asennus on vaivatonta ja nopeaa, Liunen ovi liukuu seinärakenteen taskuun kokonaan ja erityisen Liuna-salvan avulla ovi pysyy kiinni ja vapautuu ulos seinärakenteen sisältä kevyesti painamalla. Liune on valmistettu Suomessa.

Miten Liune asennetaan?

Liune asennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa oven teräselementti asennetaan väliseinään sen runkovaiheessa. Väliseinärunkoon tehdään asennusohjeen mukainen asennusaukko elementille. Elementin alareuna asennetaan aina valmiin lattiapinnan tasoon. Elementti asennetaan suoraan joka suhteessa, jonka jälkeen seinärakenne levytetään ja pintakäsitellään. Lehdistökäyttöön tarkoitettuja kuvia asennuksesta löydät täältä.

Toisessa vaiheessa mahdollisen lattiarakenteen, kuten parketin asennuksen valmistuttua asennetaan itse ovi ja karmit asennusohjeen mukaisesti. Löydät täältä asennusohjeen ja -videon.

Tärkeää: Tarkista elementin suoruus joka suuntaan vatupassilla ennen kiinnitystä.

Kuinka paljon tilaa tarvitaan oven molemmille puolille ja ylös?

Seinärungon ja elementin asennusvara on 15-40 mm. Perusmitta on että elementti vie tuplaleveyden siitä mikä on oviaukon koko. Korkeudessa ei tarvitse huomioida kuin 100 mm asennusvaran kanssa.

Mistä tiedän oikean elementin paksuuden?

Valitse elementti väliseiniin sopivalla runkokoolla. Suomessa yleisin väliseinän runkokoko on 66 mm + 2x13mm kipsilevyä = 92 mm seinämäpaksuus. 95mm:n elementin paksuudella valmiin seinän paksuudeksi tulee molemminpuolisen kipsilevytyksen jälkeen 121mm. 120mm elementti on kahden kipsilevytyksen jälkeen seinäpaksuudeltaan 146mm.

Pystynkö vetämään sähköjohdot ovielementin sisällä? Entä pistorasiat?

Liunen elementissä on esivalmistetut sähkövetojen paikat, joten niissä on siis vakiona paikat sähkövedoille kaikissa runkosyvyyksissä. Vedot viedään elementin yläreunassa, joka on rei'itetty. Sähkörasiat on sijoitettavissa aina oven viereen elementissä. 66mm:n elementtirunkoon voi asentaa pintarasiat, ja 95-120 mm runkoon soveltuvat upotetut rasiat. Oven ollessa 40mm (Liune D1 Toivo) 95mm:n rungossa on mahdollista vain pintarasiat, 120mm:n rungossa on mahdollista matalat sähkörasiat. Näet tarkemmat tiedot liittyen kytkimien ja pistorasioiden ominaisuuksiin jokaisen ovimallin Tekniset tiedot -välilehdeltä.

Tarvitseeko taloyhtiölle ilmoittaa, kun alan asentamaan Liunea?

Kannattaa tarkistaa isännöitsijältä, sillä eri taloyhtiöissä voi olla eri käytäntöjä.

Mikä on asennusjärjestys ja vaatiiko asennus ammattilaisen sitä suorittamaan?

Liunen elementin asennuksia voivat tehdä rungon ja levytyksen osalta kevytrakentamisen osaavat asentajat. Mikäli Liune asennetaan kosteaan tilaan, saavat vedeneristeen asennustyöt tehdä vedeneristysmateriaalien valmistajien kouluttamat, vedeneristäjän henkilösertifikaatin haltijat tai muun soveltuvan ammattitutkinnon tai koulutuksen suorittaneet henkilöt. Liunen elementtiin mahdollisesti tulevat sähköasennustyöt tekevät sähkoasennuksen ammattilaiset. 1. Liune elementti on koottu tehtaalla, eli elementtirungossa on jo valmiiksi asennettuna ylä-ja alakiskot sekä stopparit. 2. Elementti nostetaan paikalle kun toinen puoli seinästä on levytetty ja seinän levytys tehdään normaaliin tapaan levyvalmistajan ohjeen mukaan. 3. Kun pintatyöt on tehty, asennetaan ovilevy ja karmit. Ovilevyssä on kaikki kiinnikkeet jo valmiiksi kiinnitetty tehtaalla ja useassa mallissa on myös vedin valmiina. 4. Pintalistat tulevat arkkitehtisuunnitelmien mukaisesti. Jos rakentaminen on tuttua, soveltuu Liunen asennus myös omatoimirakentajalle, kun noudattaa asennusohjeita.

Millainen vaikutus ääneneristävyyteen on sillä, että liukuovielementin kohdalle seinärakenteeseen ei tule lainkaan eristysmateriaalia?

Liunella saavutetaan 30 % parempi ääneneristävyys kuin yleisellä kääntyvällä ovella. Liunen materiaali on tasamassiivipuulevyä, joka jyrsitään muotoonsa ja tämä takaa paremman lopputuloksen kuin ovi, jossa on kennomainen tyhjä rakenne, puristettu rakenne tai massiivikehysovi. Liune ovet ovat laboratoriossa testattu ja testi on tehnyt Helimäki Akustikot. Lue lisää Liunen ääneneristyksestä täältä.

Saako korkeaa Liune-ovea?

Korkeus on vakiomallissa 2100 mm, muita kokoja on 1900, 2300, 2400, 2500 ja 2600 mm. Toimitusaika ja hinta määräytyy kertatoimituksen kappalemäärien mukaan.

Miten Liunea huolletaan?

Oven pintojen pesuun soveltuvat vesi ja miedot pesuaineet. Ei hankaavia pesuaineita tai menetelmiä. Liuneen voi tilata myös rullaston huoltopaketin vuosien aikana, tällöin saa hiljaisemmin liikkuvan oven sillä vuosien mittaa rullastot väsyvät. Oven saa pois seinän taskusta karmit iroittamalla.

Voiko korjauskohteessa Liunen asentaa seinää purkamatta?

Mikäli omaa kääntyvän oven joka on tiellä ja haluaa seinän sisään liukuvan oven, ratkaisu löytyy seinärakennetta purkamatta. Vanha ovi pois ja vanhat karmit pois, tilalle 66mm Liune -elementti, joka kiinnitetään suoraan vanhalle olemassa olevalle seinäpinnalle, lisätään muutama seinäranka ja levytetään seinäpinta kipsilevyllä (seinäpaksuus kasvaa vain 66+13 = 79mm ), lisätään karmit ja nostetaan ovi paikoilleen. Tämä vaatii Liune-toimitukseen huomion erikoiskarmileveydessä, muuten toimitus on vakio. Lue lisää Liunen ratkaisuja korjausrakentamiseen täältä.

Mitä materiaalirajoituksia on nykyiseen väliseinään liittyen? Talossani on tiiliseinä. Voinko asentaa siihen Liune-oven?

Kyllä. Liunen liukuovielementin voi asentaa jälkikäteen riippumatta siitä, onko väliseinä tehty puusta, tiilestä tai betonista. Liunen voiintegroida kaikkien väliseinämateriaalienkanssa uudisrakennuskohteissa. Korjauskohteissa vaihtoehtona on että seinä joko puretaan tai vanhan oviaukon päälle tehdään kaksinkertainen seinä.Suosittelemme elementin levytykseen esim. Gyprocin Habitoa tai Erikoiskovaa kipsilevyä.

Meille tulee kivitalo, voimmeko asentaa Liunen elementin kiviseinään?

Liunen voi integroida kaikkien väliseinämateriaalien kanssa uudisrakennuskohteissa.

Kuinka ovi ja karmit vaihdetaan, kun seinärakenne on jo valmistettu?

Ruuvimeisselin avulla irrotetaan karmit pintalistoineen oviaukosta, jolloin liukuovi saadaan kokonaan näkyville oviaukkoon. Tämän jälkeen 10 mm kiintoavaimella irrotetaan ovi pyörästöistä ja nostetaan ovi seinärakenteesta pois.

Millaisina osina tuote toimitetaan?

Liune runko tulee valmiiksi kasattuna Quick Frame-elementtinä ja mahtuu sisään korjauskohteissakin. Elementin siirrossa pitää olla kaksi henkilöä. Ovi tulee omana pakettina ja karmit omanaan. Kaikki tarvittavat kiinnikkeet ovat jo valmiina elementissä tai ovessa, mitään ei tarvitse kiinnittää tontilla. Poikkeuksen tekevät jotkin erityisvetimet, lukot ja sähkötoiminteiset automaatio-Liunet.

Kuinka suuri Liunen ovipaketti on, mahtuuko se oviauosta saneerauskohteeseen?

Liunen Quick Frame (QF)-elementtitoimitus on käytännössä vain hieman leveämpi kuin liukuoven leveys.

Kiinnittäisin liukuovirakenteen kohdalle seinään hyllyjä ja kaappeja. Kestääkö liukuovirakenne?

Liukuovirakenne kestää, mutta tarvitset hyllyjen ja kaapistojen kiinnittämisen helpottamiseksi 1 mm vahvuisen kalustetuen, jonka toimitamme tilauksesta yhdessä elementin kanssa. Lisäksi suosittelemme kalustetuen kiinnittämistä EKO 16 mm poraruuvilla. Elementin levytykseen suosittelemme esim. Gyprocin Habitoa tai Erikoiskovaa kipsilevyä. Seinään kiinnitettävien hyllyjen tai kaapistojen kiinnitysruuvin maksimipituus on 22 mm. Toimituksen mukana tulee asennusohjeet.

Taloni väliseinärakenteessa on aukko/väliseinän mitat 1750mmx2600mm. Minkälainen Liune-ovi aukkoon mahtuisi?

Kokovaihtoehdoistamme LIO8 on kooltaan 1735mm x 2130mm. LIO8-koossa vapaa kulkuaukko on 810mm ja tarvittu kokonaisleveys 1735 mm, joten tällainen tuote sopisi seinärakenteeseenne. Tässä koossa mallistostamme löytyy monen tyylisiä ovia niin maalatusta mdf-levystä, puuviilusta kuin osittain tai kokonaan lasistakin valmistetulla ovilevyllä.

Tuleeko liukuovirakenteen oviaukon kohdalle kynnystä?

Liune on suunniteltu esteettömyysmääräykset täyttäväksi, joten oviaukon kohdalle ei tule kynnystä. Oviaukko on täysin vapaa liukuoven ollessa seinärakenteen sisällä. Liunen ääniteknisessä ovessa on kynnys ja tällöin kynnys laskeutuu ovesta kun ovi on kiinni.

LIUNE ON LAADUKAS KOTIMAINEN PATENTOITU TUOTE. Liune valmistetaan Suomessa, jolloin palvelu ja toimitus ovat lähellä asiakasta.

Onko ovi turvallinen pienille lapsille? Jäävätkö sormet väliin? Jaksaako/osaako lapsi avata/sulkea oven?

Liune on turvallinen ja kevyt käytettävä kaikille myös lapsille. Automaatiolla ovesta saadaan täysin esteetön, kun ovi aukeaa itsestään esim. liiketunnistimen avulla.

Miksi Liune on kalliimpi kuin perinteinen kääntyvä ovi?

Liune on laadukas, suomalainen ja aivan uudenlainen väliovi, jota ei voi verrata perinteiseen kääntyvään välioveen. Liunen ovi liukuu seinän sisään, ja jättää kaikki asuinneliöt vapaaseen käyttöön. Liunen mukana tulee myös pala väliseinää; oven teräksinen elementti asennetaan osaksi väliseinää. Liune sisältää ainutlaatuisen, valmiiksi hitsatun teräselementin, ja suomalaista käsityötä olevan oven. Ovilevy on kestävää ja kaunista sileää puumateriaalia, jonka ääneneristävyys on parempi kuin perinteisten ovien. Liune tulisikin nähdä sijoituksena, jolla saa asunnon kaikki kalliit neliöt käyttöön. Yksi Liune antaa käytössä olevia lisäneliöitä yhdestä kolmeen. Muistathan, että Liune sopii niin uudisrakentamiseen kuin remontointiinkin. Liunen avulla saatu lisätila nostaa asunnon arvoa. Myytyjen vanhojen asuntojen neliöhintojen ollessa Suomessa Helmikuussa (PKS) 2019 keskimäärin 3809€* saat yhdellä taskuovella jopa 3 neliötä lisätilaa itsellesi omaan käyttöön, eikä ovelle. Oletko valmis ottamaat tilat omaan käyttöön vai annatko ne kääntyvälle ovelle?
*Lähde: Tilastokeskus

Tutustu ovimallistoon»