Liune sopii oveksi niin kylpyhuoneeseen kuin saunaankin

Vastuullinen rakentaminen ja rakenteiden turvallisuus korostuvat erityisesti kosteissa tiloissa. Jotta rakenteet säilyvät kuivina ja hyväkuntoisina, on kosteuden kanssa tekemisiin joutuviin sisätiloihin hyvin oleellista valita laadukkaat ja sinne varta vasten suunnitellut tuotteet . Siksi olemme suunnitelleet ja valmistaneet nimenomaan kosteisiin tiloihin soveltuvat Liune-tuotteet, joita voi turvallisin mielin käyttää niin kodinhoitotiloissa kuin vaikkapa saunassakin.

Liunen ovet kosteisiin tiloihin

Vedeneristys ja väliseinän runko

Liune sauna kostean tilan elementti pääty vedeneristys

Liunen kostean tilan ratkaisut soveltuvat erinomaisesti vedeneristyskäsittelyyn. Vedeneristeinä voidaan käyttää VTT:n sertifioimia vedeneristysjärjestelmiä. Vedeneristysjärjestelmään tulee kuulua lasikuitukankaat nurkkiin, reunoihin ja saumoihin. Vedeneristysjärjestelmän vesihöyrynläpäisyn arvo tulee olla alle 90 x 10¯¹² kg/m²sPa.

Runkorakenteena voidaan käyttää teräs- tai puurunkoa, mutta koska puu on alttiimpi virheellisestä käsittelystä tai varastoinnista johtuville kosteusvaikutuksille, suosittelemme käytettäväksi teräsrunkoa. Runkopaksuuden on kuitenkin oltava vähintään 95 mm.

Liunen kosteiden tilojen ovielementeissä on kiinteät kaatokourut, jotka ovat hyvin vedeneristettävissä. Putkivedot voidaan huomioida elementissä, ja kalusteiden asennus rakenteisin on mahdollista kalustetukien avulla.

Tuotteet kosteisiin tilohin

Liune on kehittänyt useita ovikokonaisuuksia, jotka soveltuvat kosteisiin tiloihin. Teema-ovikokonaisuus on massiivinen MDF -ovi ja karmit on käsitelty kosteudenkestävällä maalilla. Ne kestävät kulutusta ja kosteutta, jota esimerkiksi wc-tiloissa tai kodinhoitohuoneessa voi olla. Vakiovärisävy on valkoinen. Roiskuvaa vettä Teema-ovikokonaisuus ei kestä.

Liune kosteiden tilojen ovikokonaisuudet

Lämpö-saunanovikokonaisuus vapauttaa saunan ja kylpyhuoneen käyttöösi kokonaan, eikä kääntyvän oven ongelmia tarvitse miettiä. Lämpö-oven voi valita lasisena kolmella eri sävyillä; kirkas, opaali tai tumma savu, tai puisena. Lämpö-ovikokonaisuuteen kuuluvat karmilistat valmistetaan aina mittatilauksena, tilauksen yhteydessä ilmoitetun laatoitetun runkopaksuuden mukaan.

Lasiovikokonaisuus soveltuu sellaisiinkin tiloihin, joissa on vaara roiskevedelle. Lasioven runko eli teräksinen elementti on varustettu kourulla, jota pitkin mahdollinen tiivistynyt kosteus pääsee valumaan pois.Lasiovi on karkaistua, 8mm paksua turvalasia, kun valitset upotetun vetimen, lasiovi liukuu kokonaan seinän sisään kun ovi on auki. Valittavissa on kolme sävyvaihtoehtoa: kirkas, opaali ja tummanharmaa.

Kostean tilan elementit

Liunen elementti on osa valmista väliseinärunkoa ja se toimitetaan kohteeseen kasattuna yhdessä tai kahdessa osassa. Kostean tilan elementissä on elementin alaprofiilissa kouru, joka suojaa ja ohjaa mahdollisen tiivistyneen kosteuden virtauksen pois. Vedeneristeet tehdään aina VTT:n sertifioiman vedeneristysjärjestelmän mukaisesti.

Liunen kostean tilan ratkaisu tuo tilaa

Elementti on valmistettu lujasta teräsohutlevystä: materiaali S350GD+Z. Elementti on tehtaalla hitsaamalla kasattu väliseinärakenne ja se valmistetaan CE-merkityistä teräsprofiileista. Kaikissa elementeissä on vakiona paikat sähkövedoille. Sähkörasioiden paikat elementissä ovat oven vieressä. Oven ollessa 40mm 95mm:n rungossa on mahdollista vain pintarasiat, 120mm:n rungossa on mahdollista matalat sähkörasiat. Liunen kostean tilan elementtiin mahtuu myös putkivedot kun on kyse 120mm rungosta. Yleisin kostean tilan elementti on 95 mm runkosyvyys.

Kostean tilan karmit

Tilojen tyyliin voi vaikuttaa myös karmeilla. Kosteudenkestäväksi käsitellyt karmit ovat mittavalmiit, karmitulpalliset karmit, ja ne on suunniteltu sellaisiin tiloihin, jotka saattavat altistua kosteudelle, ne eivät kuitenkaan kestä roiskevettä. Täysin roiskeveden kestävät Liunen Design-karmit ovat sileät, eikä niissä ole karmitulppia. Ne tuovat siten yhtenäistä ja sileää pintaa ovenpieliin. Saunan oviaukon viimeistelevät kauniit puukarmitulpalliset saunan puukarmit.

Kostean tilan ovilehdet

Kosteisiin tiloihin suunniteltu tasamassiivista mdf-materiaalia oleva Teema-ovilehti on käsitelty kosteudenkestävällä maalilla. Oven vakiovärisävy on valkoinen, mutta kaikki värikartan sävyt ovat mahdollisia myös kosteudenkestävälle ovelle.

Liune ovilehdet kosteisiin tiloihin

Suorille vesiroiskeille altistuviin tiloihin kannatta valita valoisuutta ja näkösuojaa tarjoavat Aika-lasiovemme. 8mm paksun lasioven sävyvaihtoehtoja on kolme; kirkas, opaali ja tummanharmaa.

Sauna on rakas paikka suomalaisille, mutta silti valitettavan usein ahdas. Seinän sisään liukuva saunan ovi Lämpö tuo tilaa tinkimättä tunnelmasta. Turvallisuus on huomioitu tässäkin mm. oven alareunaan jäävällä ilmanvaihtotilalla. Lasiovien upeita sävyvaihtoehtoja ovat kirkas, opaali ja tummanharmaa, lisäksi vaihtoehtona on tyylikäs puu.

Asennuksessa muistettavaa

Liune kostean tilan saunan lasioven elementin alareunan vedeneristys

Liune-elementin asennus kosteaan tilaan onnistuu, kun seuraa ohjeita huolellisesti. Hyvin tehty vedeneristys on kylpyhuoneissa avainasemassa, samoin riittävät kaadot lattiakaivoa kohti. Tasoitteiden käytössä kannattaa aina noudattaa valmistajien ohjeita niin vesimäärien kuin lisäaineidenkin suhteen. Vesieristys tehdään tasoitettujen pintojen päälle ja niiden kuivuttua pintamateriaalit voidaan asentaa ja tehdä mahdolliset saumaukset ja tiivistykset.

On hyvä muistaa, että lattialämmityskohteissa ei kannata porata reikiä lattiaan, vaan käyttää asennuksissa tiloihin tarkoitettuja liimamassoja. Kaikki asennuksiin tarvittavat reiät täytetään silikonilla ennen ruuvien kiertämistä paikoilleen. Sekä seinät että lattia on määräysten mukaan vesieristettävä. Lisäksi on tärkeää varmistaa seinien sauma- ja kulmakohdat sekä eri materiaalien liitoskohdat erillisellä saumanauhalla.

Saunatilan puolelle esimerkiksi suoraan teräskunkoon kiinnitetään polyuretaanilevy (SPU) Kingspan Sauna-Satu, jonka päälle 20mm paksu puukoolaus, jonka päälle kiinnitetään saunan paneelit. Suihkun puolelle eli märkätilan levytykseen suosittelemme esim. Gyproc Glasroc H Ocean GHO 13.

Kosteiden tilojen Liune-ovien teknistä tietoa enemmän tuoteohjeestamme. Kosteiden tilojen Liunesta ja sen elementin asennuksesta enemmän tietoa sivulta 28 eteenpäin.

Asennusvideo - näin asennat Liunen kosteaan tilaan